Dėl labai didelio Jūsų užsakymų kiekio, pristatymas gali užtrukti ilgiau, nei įprastai, iki 3 d.d. Atsiprašome ir ačiū, kad renkatės kokybę! 🎅🏻                            

10 dalykų, į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis EVOO

10 SVARBIŲ DALYKŲ, RENKANTIS KOKYBIŠKĄ EVOO (extra virgin olive oil)

 

RŪGŠTINGUMAS 

Parodo alyvuogės sveikumą, kuo mažesnis, tuo geriau. Extra virgin kategorijos alyvuogių aliejaus riba – 0,8 proc., tačiau aukštos kokybės aliejai pasižymi stipriai mažesniu rūgštingumu, t.y. 0,1-0,2 proc.

 

POLIFENOLIAI

Alyvuogių aliejus yra apie polifenolius, tad labai svarbu jų kiekis. Pagal polifenolių kiekį alyvuogių aliejus skirstomas į keturias ,,svorio kategorijas’’:

  • 50 - 100 mg/kg - mažas polifenolių kiekis;
  • 100 - 150 mg/kg - vidutinis;
  • 150 - 250 mg/kg - didelis;
  • daugiau kaip 250 mg/kg - labai didelis.
Kiekviename Alyvuogiuko aliejaus butelyje yra daugiau negu 250 mg/kg stebuklingųjų polifenolių.

 

SVARBU. Didžiuosiuose prekybos centruose parduodamų aliejų polifenolių koncentracija nesiekia net apatinės ribos, tad naudos iš tokio aliejaus - jokios.

 

ŠALTO SPAUDIMO 
Aukštos kokybės EVOO spaudžiami šaltai 22-25 laipsnių temperatūroje. Alyvuogės išspaudžiamos per keletą valandų nuo nuskynimo.


TAMSI TARA

Juodo ar tamsaus, nepermatomo stiklo butelis irgi gali būti kokybės garantas.

 

DERLIAUS DATA

Tarkime šių metų derliaus (HARVEST) aliejus turės ženklinimą 2023/2024.

 

ALYVUOGIŲ VEISLĖ

Idealu rasti veisles, iš kurių pagaminta, geografinę ekspoziciją (aukštį virš jūros lygio ir tt.), saugomą kilmės ar geografinę nuorodą – DOP, IGP. 

 

APDOVANOJIMAI

Alyvuogiuko alyvuogių aliejai yra reitinguojami ir gavę daug aukščiausių apdovanojimų pagal vienintelį Pasaulinį ypač tyro alyvuogių aliejaus gidą FLOS OLEI, leidžiamą kasmet. Įprastai, aukštos kokybės EVOO turėtų pasižymėti įvairiais apdovanojimais ir būti pripažinti visame pasaulyje.

 

(Nuotraukoje Alyvuogiuko partneris Le Tre Colonne ūkio savininkas). Flos Olei gide įvertintas net 99/100.

 

GEOGRAFINĖ VIETOVĖ 

Labai svarbu atkreipti dėmesį, kur alyvuogių aliejus pagamintas, kokia šalis, ūkis. Pagal kokybės indeksą vis dar pirmauja Italija, Ispanija ir Graikija.

 

 

KVAPAS

Alyvuogių aliejus įprastai turi labai gerą kvapą, alyvuogių aliejus gali kvepėti šviežiai nupjauta žole, bananais, artišokais, migdolais ir kitais maloniais dalykais. 

 

SKONIS

Ypač tyras EVOO visuomet bus bent šiek tiek kartus ir pikantiškas. Kartumas ir intensyvumas rodo, jog aliejuje daugybė antioksidantų. Kuo intensyvesni pojūčiai, tuo daugiau yra antioksidantų. Nepalieka riebumo pojūčio burnoje.

 

Rinkitės alyvuogiukus, kurie verti Jūsų laiko, dėmesio ir naudojimo.