DIDYSIS MITAS APIE ALYVUOGES
Prieš kurį laiką savo Instagram profilyje buvau sukūręs balsavimo temą - paklausiau žmonių, ar tiesa, kad alyvuogės būna tik dviejų rūšių?
Atsakymo variantai buvo:
- Tik juodos ir žalios 40%
- Yra ir daugiau variantų 15%
- Netiesa 45%
Labai įdomu, kad šitas mitas vis dar didelis ir žmonės tuo tiki, tad truputį pasigilinkime. Iš tiesų, alyvuogės gali būti juodos, žalios, gelsvos, netgi tamsiai violetinės, tai yra jų sunokimo lygis.
Žalia alyvuogė yra nesunokusi ir pati sveikiausia. Kuo alyvuogė tamsesnė, tuo ji labiau sunokusi arba net pernokusi.
Alyvuogių rūšių visame pasaulyje yra daugiau nei 2000. Vienos populiariasių alyvuogių rūšių yra Leccino, Arbequina, Frantoio, Kalamata ir t.t. Kiekviena alyvuogių rūšis skiriasi savo dydžiu, skoniu, kvapu ir t.t. Juoda ir žalia, tai tik alyvuogės spalva ir jos sunokimo lygis. Taigi mitas yra paneigtas, kad alyvuogių rūšys yra tik juoda ir žalia.
Dar labai įdomu yra tai, kad iš juodų alyvuogių yra išspaudžiama žymiai daugiau alyvuogių aliejaus. Iš 100 kg sunokusių alyvuogių apytiksliai išspaudžiama 30 litrų alyvuogių aliejaus. Žinoma, tokio aliejaus gerosios savybės stipriai sumažėja ir naudingųjų medžiagų lieka itin mažai, praktiškai naudos nelieka jokios. Tokio aliejaus rūgštingumas būna didelis, polifenolių mažai, skonio ir kvapo taip pat - esmė tokia, produktas kaip ir yra, bet kokybės jokios. Nerekomenduoju tokio pirkti ir naudoti savo virtuvėje.
Tačiau gera žinia yra ta, kad žali, dar nesunokę alyvuogiukai - jie tikri čempionai.
„Ne kiekybė, o kokybė“ remiasi patarle. Iš 100 kg nesunokusių, dar žalių alyvuogiukų yra išspaudžiama tik 7-8 litrai alyvuogių aliejaus! Jame gausu gyvybės, naudingųjų medžiagų, vitaminų, polifenolių, antioksidantų. Dėl to gauname labai žemą rūgštingumą tik apie 0.2% ar net mažesnį ir labai daug naudos savo organizmui. Kai žinai, tai ir pasirinkti nesunku!
Tegul pas kiekvieną iš jūsų atvyksta tik patys geriausi žalieji Alyvuogiukai!